jueves, 5 de mayo de 2011

COM SÉ QUE ES BESA

L’autor de “COM SÉ QUE ES BESA” ÉS JOAN SALVAT- PAPASSEIT

Papasseit va néixer al 1894 i va morí al cap de 30 anys. Tot i la seva curta vida es pot considerar un dels principals poetes de la literatura d’avantguarda. En els seus inicis la seva obra respon a un pensament anarquista i sentimental però més endavant evoluciona a un estil més personal.
Els moviments d'Avantguarda són un conjunt de tendències artístiques i literàries que sorgiren durant el primer terç del segle XX, especialment a França i Itàlia amb una voluntat de ruptura dels models artístics i morals vigents en aquell moment amb un esperit de protesta. De fet les Avantguardes són l'expressió més clara de la nova societat.



El poema és un cal•ligrama en forma de vaixell. El llenguatge del poema és una barreja entre el francès i el català.
Estructura: El cal•ligrama, pren la forma d’un vaixell veler, fragmentat en quatre parts: el casc (que ens situa geogràficament en el lloc de l’acció: el port de Marsella), un primer pal amb la bandera (que explica que una noia prega al mariner- poeta que la prengui amorosament), un segon pal (amb el vers que serveix per subtitular el poema i que explicita l’acció amorosa tal com la pensa el mariner) i les veles (remarquen que en tot joc amorós hi ha perill de presència d’enemics que poden prendre l’enamorada.

2 comentarios:

  1. S’ha de dir que quan es van iniciar els moviments d'Avantguarda a Catalunya dominava l'estètica noucentista amb gran seguiment dins les capes socials burgeses i amb suport institucional, la qual cosa dificultava la possibilitat d'implantació dels nous models literaris.

    ResponderEliminar
  2. Crec que els cal·ligrames són més fàcils de fer i més difícils d'interpretar, però tret aquest incís, "Com sé que es besa", és un cal·ligrama que expressa una situació de la vida de Papasseit. El fet que el cal·ligrama es centri amb un món mariner, és perquè des de petit ha estat molt lligat a aquest entorn i al seu pare. Un món mariner on hi ha el pirata que roba la dama i el seu amor, el mariner que intenta nodrir l'amor d'aquesta dama i com no, un paissatge mariner.

    ResponderEliminar